Stark vändning i J-allsvenskan

Ungefär kvarten försenad ankom Delsjömannen till den onda delen av skogen. Gaisgården. Publiktillströmningen var dock god, uppskattningsvis 100-talet personer såg på. Tydligen hade de grönsvarta tidigt tagit ledning, och det första som hände när jag hittat en lämplig plats var att Gais utökade till 2-0 på hörna. Det var en tät situation, men det såg nästan ut som att annars duktige Mathias Holmström tappade in bollen i eget mål.

Gais var det starkare och aggressivare laget fram till matchuret stod på ca 30 minuter, då verkade det som att de slog sig lite till ro och kanske inte heller orkade hålla uppe samma frenetiska press och kompakta lag. IFK, framförallt anförda av Robin Alnäs som speluppbyggare och rivjärn på det centrala mittfältet, kom mer och mer fram på kanterna och hittade varandra bättre och bättre. Någon gång runt minut 35 skapade IFK ett massivt tryck mot Gais straffområde. En spelare (minns ej vem) brände en bra chans, men Chris fick strax därefter tag på bollen och krutade från en vänsterposition bollen stenhårt i stolpen. Minuten därpå kom reduceringen när IFK vann boll högt på högerkanten och David Moberg Karlsson friställdes och ur högerläge förvaltade friläget perfekt med ett lågt och hårt skott i bortre hörnet.

IFK fortsatte mala på halvleken ut, men utan resultat.

I andra halvlek var det som förbytt jämfört med första halvlek. IFK tog hela tiden tag i spelet och nu vann man istället de flesta närkamperna. Andreas Peterson snurrade friskt på sin kant och centralt briljerade emellanåt Sam Larsson med sin delikata bollbehandling och speluppfattning. Dock ska nog Sam ha sig en liten känga för lite alltför många klackförsök som hamnade hos närmaste gaisare. I en av Sams härliga aktioner vrickade han sig förbi en mittfältare och smekte sen fram en boll på djupet till Moberg-Karlsson, vars avslut idioträddades av Gais målvakt. En akrobatisk enhandsräddning lågt ner. Kvitteringen kom istället på en spelvändning där IFK kontrade efter en Gaishörna. Moberg-Karlsson löpte åter från sin bevakning på Alnäs(?) perfekta lyftning. Skottet gick dessvärre i stolpen, men Bragi kom rätt till returen och kunde enkelt raka in den.

Vinstmålet kom inte långt senare. Peterson fixade fram en hörna till vänster som han och Moberg-Karlsson körde en kortvariant på. Peterssons inåtskruvade inlägg kom perfekt in i boxen och Efe Ylidirim skarvade elegant ned bollen i målvaktens vänstra hörn.

Först nu började Gais vakna till igen och Holmström fick bl.a. avvärja ett friläge. Holmström var överlag väldigt bra på att våga gå ut och fånga bollarna som Gais försökte slå på djupet. Matchen blev nu också allt mer grinig. Chris hamnade nästan i handgemäng med en långhårig mittback i Gais, men bägge nöjde sig med att eskimåkyssas. Flera gula kort delades ut åt båda hållen, bl.a. fick en av gajs avbytare gult kort. Oklart varför.

En omdiskuterad situation skedde med ungefär 10 minuter kvar av matchen. David Johansson löper innanför Gais anfallande ytter som slår ett inlägg som tar på Davids hand. Kontakten sker innanför straffområdsgränsen och Gajsarna blir fullständigt skogstokiga på domaren. Handen var ju inte längs kroppen om man säger så, men samtidigt fanns det inget uppsåt från Davids sida och han hade aldrig hunnit dra undan handen på det avståndet. Om nu regeln är att handen ska söka bollen så var det knappast straff. Lex Majsan.

Gajs satsade allt framåt i slutminuterna, men fick inte vaskat fram vare sig något mål eller någon skumpa att spruta för en vunnen poäng. Ett par farliga nickar på hörna var allt. Efter slutsignalen mer eller mindre överföll ett knippe gajsare domarteamet och jag misstänker att det gajsmässiga beteendet kommer rapporteras till förbundet.

Lite spelaromdömen också. Azulay och Ylidirim är båda mycket bra på mittbacken, men kanske lite extra plus till Azulay som gör ett par grymma och viktiga glidtacklingar som annars blivit frilägen. På mitten är Robin Alnäs grymt bra. Nästan alltid perfekt förstatouch, kvick i steg och tanke och stark i närkamperna. Andreas Peterson är kul att skåda med sin kvickhet.

David Moberg-Karlsson kom nu under sommaren och är alltså en ny bekantskap. Moberg, som han verkar kallas, är född 1994 och alltså flera år yngre än sina kamrater. Han är hyggligt välväxt för att vara 16 år, teknisk, snabb och vänsterfotad. Känns som att det finns stor potential i honom. Idag, som ensam anfallare, fick han inte ha särskilt mycket boll, men gjorde gott ifrån sig med mål, målgivande passning (via stolpen!) och han var ett ständigt orosmoment för Gais backlinje som var noga med att falla tidigt.

F.ö. måste Bragi Bergsson växt med en decimeter sedan jag senast såg honom spela i vintras/våras.

3 reaktion på “Stark vändning i J-allsvenskan

  1. Har du fått namnet ”Delsjömannen” av Aftonbladet?
    Låter litegrann som när media skriver om en våldtäktsman eller liknande, men inte får lov att skriva ut namnet 😉

  2. Haha, annars kanske det hade varit ett passande namn på den s.k. ”granmarodören” som ger sig på oskyldiga barrträd runt Delsjön och Skatås.

  3. Jag tolkade det som ett halvt erkännande och kontaktade därför Göteborgspolisens Skogsskändningsrotel. De kommer att korsköra datumen för samtliga dina träningsrapporter mot rapporterade granincidenter, sedan lär du höra av dem.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *