Nitton04 kartlägger metahuliganismen i Göteborg

När årets allsvenska fotboll inleds är festen över för tre jornalister och en polistjänsteman. De har blivit avstängda från den ledande huligansajten SvenskaFans.com. De tillhör fotbollens svans av så kallade metahuliganer, personer med ett sjukligt intresse av fotbollsrelaterat våld och ”ordningsstörningar”. Nitton04 kartlägger i en serie artiklar metahuliganismen i Göteborg och börjar, som brukligt är när man inte har så mycket att komma med, med anonymiserade och stigmatiserande snabbporträtt av de inblandade, där till och med att inneha en ålder eller ett civilstånd fås att framstå som suspekt.

Peter, 59, publicist
Avstängd efter upprepat användande av härskarteknik i huligandebatter i brist på någon som helst insikt i ämnet. Har efter ett företagsuppköp 2008 administratörsrättigheter på SvenskaFans, vilket gjort att han vid ett flertal tillfällen ertappats med att bryta mot tillträdesförbudet. Ses som den enskilt mest drivande kraften i Göteborgs metahuligankretsar. Gift upprepade gånger.

Malin, 36, ledarskribent
Profilerade sig genom en utdragen och animerad nätdebatt om huruvida opera till skillnad från fotboll kvalificerade sig för kommunalt stöd genom sin kulturmoraliska överlägsenhet. Avstängd sedan det framkom att hon aldrig varit på opera och därmed debatterade utan sakkunskap. En av de mer framstående hang-arounderna i rörelsen. Småbarnsförälder.

Ulf, 57, pensionär
Är via sin vitt spridda metahuliganspalt den mest ihärdige kommunikatören och metahuliganernas informella språkrör. På grund av datorovana distribueras spalten endast i pappersform. Ulf är också navet i den så kallade ”sms-ligan” med förgreningar långt in i fotbolls-Göteborg. Avstängd efter att i åratal ha förföljt en ideellt arbetande småbarnspappa och speciallärare, i spalten kallad ”Supporterbossen”. Morfar.

Erik, 50+, polisbefäl
Ivrig propagandör för att introducera olika former av undantagslagar för att ytterligare trissa upp fotbollsvåldet. Avstängd efter att upprepade gånger ha  använt fotbollsinsatser som slagträ i budgetdiskussioner och som svepskäl för polisiära misslyckaden. Fick sitt straff förkortat efter att öppet ha erkänt att han såg stormatcher som bra tillfällen att träna kravallinsatser på fotbollsåskådare. Chef för den så kallade nudistligan inom ordningspolisen. Inget känt privatliv.

Läs i morgon…
”De portas på matcherna” – trots sin uppenbart tunna agenda att lite lagom chocka sina helgläsare och brist på något konkret att skriva om fortsätter metahuliganerna att verka bland vanliga journalister. Nitton04 avslöjar genom att läsa innantill, skriva av och göra sensation av en trött gammal papperstidning i dödsryckningar. Journalistiken får den metajournalistik den förtjänar.

2 reaktion på “Nitton04 kartlägger metahuliganismen i Göteborg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *